Lyckas med återbruk i ditt nästa projekt? — Lär känna någon som kan det,
på riktigt.
Sa någon återbruk? Kanske det kraftfullaste du kan göra för att minska klimatpåverkan i ett projekt, men samtidigt en av de minst använda metoderna. Varför?
En stor del av svaret handlar såklart om att systemet vi verkar i inte är anpassat efter en cirkulär ekonomi, men en annan del är faktiskt att vi närmar oss problemet från fel håll.
Tanken slog mig efter jag pratat med en vän som var trött på sitt jobb. Jag hjälpte honom genom att läsa hans personliga brev. Det var formellt och saknade ett greppbart syfte: “brinner för att göra världen en bättre plats”. Vi snöade in på formuleringar och tog fram ett snyggt CV och ett coolt Personligt brev (ni vet, en sån där avslappnad ton men ändå professionellt).
Samtidigt en observation i verkligheten: En undersökning på Linkedin med över 3000 deltagare visade att 85% fick sitt nuvarande jobb via ens kontaktnätverk.
Herregud, och här la vi två veckor på att få till det där CV:et??
Projektgrupper famlar i mörkret. Ofta missar man viktiga hållpunkter, du borde gjort en inventering av byggmaterialet innan arkitekten började projektera. Och så var det fönstret stängt.
Eller, Sa någon återbruk? Kanske det kraftfullaste du kan göra för att minska klimatpåverkan i ett projekt, men samtidigt en av de minst använda metoderna. — Andra saker lämpar sig inte lika väl för återbruk.
Det är som ett jordgubbsland planterat i ett minfält, du kommer vilja ha någon som kan navigera genom det.
“Nobody knows everything, but together we know a whole lot”
— Simon Sinek
Det jag tror Simon Sinek försöker säga är: om du redan försökt med återbruk i ett projekt och fortsätter använda samma projektgrupp som du alltid gjort så är oddsen ganska stora att det blir som det alltid blivit — inget återbruk.
Att bygga upp ett kompetensnätverk är en viktig framgångsfaktor i nästan allt vi gör. Men av någon anledning verkar vi ha glömt bort det när vi pratar återbruk. Rent krasst borde vi spendera sjuukt mycket mer tid på att utöka eller underhålla våra nätverk.
Syftet med denna text är att lyfta vikten av personerna bakom, känner du någon som känner någon som smutsar ner händerna varje dag med återbruk? Min förhoppning är att de kan hjälpa dig hitta 🍓 utan att ditt projekt 💥
Without further ado,
1 Kontaktlista med återbruksexperter
Tycker du någon saknas? Skriv i kommentarerna eller skriv till mig på Linkedin och förklara varför den personen borde vara med!
BONUS
Här kommer även ett par tips på rapporter och hemsidor som har hjälpt mig med återbruksfrågor tidigare.
3 Återbruksrapporter jag ofta återvänder till
i. Arkitektens återbruksmetodik, av White
En lättläst text som beskriver återbruksprocessen och åtgärder för att underlätta återbruk i ett projekt, gillar visualiseringarna också.
ii. Återbruksguiden för installationer, av Bengt Dahlgren
Ger schabloner på hur mycket CO2 ditt projekt sparar om man återbrukar allt från lampor till ventilationsrör. Ibland behöver det inte vara svårt.
iii. Inventering / återbruksrapport för Hoppet, av Lendager
Om du vill promota hållbarhet är det en fördel om du gör innehållet pedagogiskt, snyggt och inspirerande — Lendager är kungar på det.
1 Marknadsplats för återbruk
Bygg- och fastighetsbranschens cirkulära marknadsplats är ungefär som Blocket fast för byggmaterial. Hitta bra deals eller försök sälja gamla fönster från ert projekt.
p.s. på ccbuilds hemsida hittar man även flera riktigt intressanta rapporter och projektreferenser.
2 Digitala Inventeringsappar
Det finns två st appar/hemsidor som erbjuder denna tjänst vad jag känner till: Palats och CCBuilds egna.
Palats
CCBuild
Thats it for now folks.
Hoppas ni får nytta av av kontakterna till ert nästa återbruksprojekt.
Något i texten du gillar eller ogillar? Kommentera gärna nedan eller skriv till mig på Linkedin.
Peace,
Alexander Landborn
ClimateWorks
p.s. hur gick det för min vän Gustaf? Han lyckades få en chefsposition och har nu två anställda (antagligen för att han kände chefens chef).